Μαθητές του σχολείου συμμετέχουν στη διδασκαλία.

Στο σχολείο μας, η γνώση δεν είναι μονόδρομος. Οι μαθητές μας δεν είναι απλοί θεατές, αλλά ενεργοί συμμετέχοντες στη μαθησιακή διαδικασία. Πρόσφατα, τρεις μαθητές της Β’ Γυμνασίου συμμετείχαν σε μια διαφορετική δράση, με σκοπό αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου να διδάξουν μια παράγραφο μαθηματικών σε συμμαθητές τους της Α’ Γυμνασίου.

Οι τρείς μαθητές που ανέλαβαν, τον διαφορετικό για αυτούς ρόλο, ενημερώθηκαν από τον καθηγητή τους για τη παράγραφο την οποία θα έπρεπε να παρουσιάσουν, το υλικό το οποίο θα έπρεπε να μελετήσουν, καθώς επίσης και τα σημεία στα οποία θα έδιναν έμφαση. Αφού τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας, οι 3 μαθητές με τη συνοδεία του καθηγητή τους, παρουσίασαν σε ένα τμήμα της πρώτης Γυμνασίου το μάθημα διάρκειας μιας διδακτικής ώρας, με αντικείμενο τη συμμετρία (αξονική και κεντρική).

Ήταν μια διαφορετική εμπειρία τόσο για τους μαθητές που ανέλαβαν τη διδασκαλία, αφού πλέον συμμετείχαν στη διαδικασία από διαφορετική πλευρά, αλλά και για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου ήταν ασυνήθιστο να παρακολουθούν μάθημα που παρουσιάζεται από συμμαθητές τους . Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου, με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, ετοίμασαν μια διαδραστική παρουσίαση που ξεπέρασε τα συνηθισμένα. Χρησιμοποίησαν πρωτότυπα παραδείγματα, διασκεδαστικά παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό, κάνοντας τα μαθηματικά να φαίνονται πιο προσιτά και ενδιαφέροντα στους μικρότερους μαθητές.

Τα οφέλη ήταν πολλαπλά:

  • Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου εμβάθυναν στις γνώσεις τους, ανέπτυξαν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή τους.
  • Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου έμαθαν με έναν πιο διασκεδαστικό και κατανοητό τρόπο, χάρη στην οικεία γλώσσα και τα παραδείγματα των μεγαλύτερων συμμαθητών τους.
  • Το σχολείο μας απέδειξε ότι η ενεργή συμμετοχή των μαθητών στη μάθηση μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό και συνεργατικό περιβάλλον.

Πιστεύουμε ότι η εμπλοκή των μαθητών στη διδασκαλία είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια στη σχολική διαρροή. Όταν οι μαθητές αισθάνονται ότι η φωνή τους ακούγεται και η γνώμη τους μετράει, νιώθουν μεγαλύτερη σύνδεση με το σχολείο και συμμετέχουν πιο ενεργά.

Η παραδοσιακή διδασκαλία, με τον καθηγητή ως μοναδικό φορέα γνώσης, δεν αρκεί. Η ενεργή συμμετοχή των μαθητών μέσω παρουσιάσεων, ομαδικών εργασιών και διαδραστικών δραστηριοτήτων, καλλιεργεί την κριτική σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2025, σε ΕΚ. 2024-2025. Βάλτε σελιδοδείκτη στο σύνδεσμο.