Βρώσιμα και ιαματικά αυτοφυή φυτά του κάμπου του ρουμλουκιού

Η σκέψη για το συγκεκριμένο θέμα υπήρχε καιρό τώρα. Η σκέψη αυτή έγινε τόσο έντονη αυτή τη χρονιά που συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα μας. Η κάθε οικογένεια αρχίζει να αφήνει κατά μέρος τον υπερκαταναλωτισμό και τις εύκολες και πολλές φορές ανθυγιεινές λύσεις για τη διατροφή και την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων υγείας.
Αυτή λοιπόν θεωρήσαμε ότι είναι η καλύτερη στιγμή για να γνωρίσουμε τα βρώσιμα και ιαματικά αυτοφυή φυτά της περιοχής μας, που τις περισσότερες φορές κακομεταχειριζόμαστε πατώντας τα και υπάρχουν γύρω μας χωρίς καμιά φροντίδα από εμάς αλλά με φροντίδα για εμάς. Ποιος θα γυρνούσε την πλάτη του στο ραδίκι που γίνεται μια νόστιμη σαλάτα; Ποιος θα αρνιόταν ένα αρωματικό αφέψημα χαμομηλιού; Αυτά και όσα άλλα υπάρχουν στον κάμπο μας θελήσαμε να γνωρίσουν τα παιδιά και εμείς μαζί τους, να τα εντοπίσουν και να μάθουν τις χρήσεις τους.
Τα βρώσιμα και ιαματικά αυτοφυή φυτά του κάμπου του Ρουμλουκιού που καταγράψαμε είναι: ΑΓΡΙΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ, ΑΓΡΙΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΑΓΡΙΟ ΣΕΛΙΝΟ, ΑΓΡΙΟΣ ΔΥΟΣΜΟΣ, ΑΝΤΙΔΙΑ, ΒΑΛΣΑΜΟ (ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ), ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ, ΒΛΗΤΑ, ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ, ΓΛΥΣΤΡΙΔΑ, ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ, ΖΟΧΙΕΣ ή ΖΟΓΙΕΣ ή ΖΟΧΙΟΣ ή ΖΩΧΙΑ, ΚΡΑΝΟ, ΛΑΠΑΤΑ, ΛΕΥΚΑ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ, ΜΟΛΟΧΑ, ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ, ΠΙΚΡΑΛΙΔΑ, ΡΑΔΙΚΙΑ, ΣΥΝΑΠΙ, ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ, ΦΛΑΜΟΥΡΙ, ΧΑΜΟΜΗΛΙ.
Μετά την καταγραφή των φυτών, η ομάδα μας θεώρησε σημαντικό να καταγράψει ποια εποχή του χρόνου μπορούμε να εντοπίσουμε τα παραπάνω φυτά και την ευκολία ή δυσκολία εντοπισμού τους. Κάποια από τα παραπάνω φυτά τα συναντούμε όπου και αν γυρίσουμε το βλέμμα μας, κάποια άλλα πάλι είναι πιο δύσκολο να τα εντοπίσουμε.
Έπειτα ρωτήσαμε και μάθαμε πως χρησιμοποιούμε όλα τα παραπάνω φυτά. Ποια χρησιμοποιούνται ως σαλάτα για το γεύμα μας αλλά και ποια από αυτά τα πίνουμε ως τσάι; Ενθουσιαστήκαμε με τις συνταγές που καταγράψαμε!!!
Τέλος αναρωτηθήκαμε? Που μας κάνουν καλό; Κάποια από αυτά που τα γνωρίζαμε, γιατί τα τρώγαμε (όπως η τσουκνίδα στην τσουκνιδόπιτα), ανακαλύψαμε ότι ο λόγος που τα καταναλώναμε ήταν, εκτός από τη νοστιμιά τους, και κάποιες ευεργετικές επιδράσεις που είχαν στον οργανισμό μας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
? Η χρήση κάθε ιαματικού φυτού θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, με καλή και επιστημονική μελέτη των ιδιοτήτων του αλλά και των κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από τη λαθεμένη χρήση του.
? Η συλλογή και η συντήρηση τους παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην καλύτερη αξιοποίηση των ιδιοτήτων τους.

kpenaousa

Η αγάπη μας για το περιβάλλον μας οδήγησε να ενταχθούμε στο φετινό περιβαλλοντικό πρόγραμμα… δεν ήταν λοιπόν δυνατό να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να περάσουμε μια μέρα σε ένα… “περιβαλλοντικό σχολείο” όπου το μάθημά μας θα είχε θέμα μόνο το περιβάλλον. Έτσι επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Νάουσας όπου μάθαμε πολλά διαφορετικά πράγματα και ενθουσιαστήκαμε…!!!

kpenaousa3

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της ομάδας:

Γκανίδου Αρετή

Κατσιανίδης Νίκος

Φωτιάδης Πολύκαρπος

Χαχούδη Αναστασία