Διδακτική Επίσκεψη των μαθητών της Α Τάξης

 

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στα πλαίσια των μαθημάτων της Τεχνολογίας και Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Α? τάξης διδακτική επίσκεψη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο  Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ».

Αρχικά τα παιδιά επισκέφτηκαν το «Μουσείο Τεχνολογίας» που περιλαμβάνει:

  • Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Σε έναν όμορφο εκθεσιακό χώρο τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε ομοιώματα τεχνολογικών επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδος που αφορούν, στην καθημερινή ζωή, στις κατασκευές την ναυπηγική, στην μετρική, στην μηχανολογία στην τηλεπικοινωνία κ.ά.
  • Τεχνολογία Μεταφορών. Στο Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία, την εξέλιξη της τεχνολογίας στον σχεδιασμό των οχημάτων.
  • Τεχνοπάρκο. Ένας χώρος διάδρασης όπου η γνώση συναντά το παιχνίδι. Τα παιδιά, με την βοήθεια ειδικών,  συμμετείχαν  ενεργά και  έμαθαν για διάφορες επιστήμες διασκεδάζοντας. Μέσα από 40 εκθέματα, ανακάλυψαν και έμαθαν τα μυστικά του ηλεκτρισμού, του μαγνητισμού, της μηχανικής, της οπτικής  κ.α.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ισάριθμες ομάδες και η ξενάγηση τους έγινε με κυκλική σειρά.

Έπειτα όλα μαζί τα παιδιά παρακολούθησαν στην πανοραμική θολωτή οθόνη στο χώρο του  πλανηταρίου, την  ταινία:  «Τα θαύματα του σύμπαντος». Τα παιδιά μέσα από τα ?μάτια? του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, έγιναν μάρτυρες της γέννησης του Σύμπαντος, παρακολουθώντας τον σχηματισμό γαλαξιών και εξερευνώντας τις πιο θαυμαστές αστρονομικές δομές που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί.

Και τέλος όλα μαζί τα παιδιά κατευθύνθηκαν στο χώρο του Κοσμοθέατρου όπου μέσα από την γιγαντοοθόνη του,  παρακολούθησαν φορώντας  3D γυαλιά, δύο ταινίες.

 

  • Πρώτα την 8κτάλεπτη «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων». Το μεγαλύτερο ίσως τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαίας Ελλάδας, ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια των παιδιών με απλό και αριστοτεχνικό τρόπο.
  • Αμέσως μετά, την ταινία «Δράκοι – Αληθινοί μύθοι & φανταστικά πλάσματα» διάρκειας 42 ΄ λεπτών.  Στην ταινία μια κοπέλα κι ένας γηραιός καθηγητής ερευνούν ιστορίες για δράκους από την Αρχαία Βαβυλώνα, την Ελλάδα, την Ασία και τη Μεσαιωνική Ευρώπη και τον τρόπο που τα μυθικά αυτά πλάσματα επηρέασαν την πολιτιστική κληρονομιά, την τέχνη και τη λογοτεχνία. Μέσα από τη μυθολογία των δράκων ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια των παιδιών ένα ενδιαφέρον μείγμα ιστορίας, πολιτιστικής κουλτούρας, γεωγραφίας, τέχνης και λογοτεχνίας. Οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να λύσουν ένα ασυνήθιστο μυστήριο, γεμάτο σασπένς. Όπως στον κόσμο των δράκων έτσι και στην ταινία, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται?

Φωτογραφίες από την επίσκεψη

planitario16a

planitario16c

planitario16b