Παραδοσιακός γάμος

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 17 Οκτωβρίου 2018, στο  Αμφιθέατρο του δήμου Αλεξάνδρειας, η αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου μεταξύ  γηγενών και προσφύγων Ελλήνων. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στα πλαίσια του  εορτασμού για την απελευθέρωση της πόλης  από τον ελληνικό στρατό στις 18 Οκτωβρίου 1912  και διοργανώθηκε από το πρώτο και δεύτερο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας.

Στόχος της αναπαράστασης ήταν αφενός η  γνωριμία των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας με τα έθιμα του τόπου μας και αφετέρου η συνειδητοποίηση εκ μέρους τους πως, παρά την απόσταση και την αμοιβαία καχυποψία που χαρακτήριζε αρχικά τις σχέσεις μεταξύ  γηγενών και προσφύγων που εγκαταστάθηκαν  στην περιοχή  μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, η συνύπαρξη και η αλληλογνωριμία  συνέτεινε στην άρση των προκαταλήψεων και στην αποδοχή του διαφορετικού με απτή απόδειξη τη σύναψη  μικτών γάμων.

Οι μαθητές και των δυο γυμνασίων, μαζί  με τους καθηγητές τους, συνόδευσαν  τους    δυο μαθητές που υποδύθηκαν τους  νεόνυμφους, έναν «πόντιο» γαμπρό, μαθητή του πρώτου γυμνασίου  και μία «ντόπια» νύφη, μαθήτρια του δευτέρου  Γυμνασίου, στο αμφιθέατρο, όπου έγιναν τα «παντρολογήματα».

Το σχολείο μας  ευχαριστεί  τόσο τους μαθητές  που διέθεσαν χρόνο και κατέβαλαν κόπο, προκειμένου να ευοδωθεί η αναπαράσταση, όσο και τις καθηγήτριες, Γώτη Φλώρα, φιλόλογο του 2ου Γυμνασίου και Πουρτσίδου  Κούλα, βιολόγο του 1ου  Γυμνασίου, που συνέλαβαν την ιδέα και εργάστηκαν για την υλοποίησή της.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

pantr1pantr2pantr3   pantr4pantr5