Διδακτική επίσκεψη της Α τάξης στο “ΝΟΗΣΙΣ”

Την Πέμπτη  06 Δεκεμβρίου τα παιδιά της Α? τάξης του Σχολείου μας  επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και το Μουσείο  Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», στα πλαίσια των μαθημάτων της Τεχνολογίας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας.

Για την καλύτερη ξενάγηση στους χώρους του «ΝΟΗΣΙΣ», τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες.

Τα παιδιά της 1ης ομάδας από τις 10.30 π.μ. έως στις 11.30 π.μ. επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην νέα έκθεση στο χώρο του «ΝΟΗΣΙΣ» Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία.Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινέζικου πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο.

Το περιεχόμενο της έκθεσης αναπτύχθηκε  σε 4 βασικές θεματικές ενότητες:

  1. Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου
  2. Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός
  3. Υφαντουργία και Κέντημα
  4. Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση

Επίσης  παρουσιάστηκαν και μοντέλα διαφόρων άλλων σπουδαίων κινέζικων εφευρέσεων, όπως του πρώτου σεισμογράφου του κόσμου (132 μ.Χ.), αρχαίων αγροτικών εργαλείων (πχ, το κινέζικο άροτρο, που δημιουργήθηκε πριν από 5.000 χρόνια), του προδρόμου του οδομέτρου, της πρώτης χειράμαξας, που κατασκευάστηκε περίπου έναν αιώνα πριν την αντίστοιχη ευρωπαϊκή κ.ά.

Τα παιδιά της 2ης ομάδας την ίδια ώρα παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Μαθαίνω να μην Καπνίζω» εγκεκριμένο από το Υ.Π.Ε.Θ. με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα τοξικά συστατικά του καπνού, τα διάφορα καπνικά και μη καιόμενα προϊόντα, τη διαφήμισή τους, τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, το παθητικό κάπνισμα, τον εθισμό και τους τρόπους απεξάρτησης. Επιπλέον, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αντίσταση στο κάπνισμα. Στο τέλος, δόθηκε σε όλους τους μαθητές σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Μετά το τέλος της πρώτης δραστηριότητας κάθε ομάδα έκανε 15΄λεπτο διάλειμμα. Έπειτα έγινε εναλλαγή των ομάδων για άλλη μία ώρα από τις 11.45 π.μ. έως τις 12.45 μ.μ. στους αντίστοιχους χώρους.

Από τις 13.00 μ.μ. έως στις 14.00 μ.μ., όλα μαζί τα παιδιά κατευθύνθηκαν στο χώρο του Κοσμοθέατρου όπου παρακολούθησαν δύο ταινίες τριών διαστάσεων:

την 8κτάλεπτη  ταινία «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων». Το μεγαλύτερο ίσως τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαίας Ελλάδας, ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια των παιδιών με απλό και αριστοτεχνικό τρόπο.

την  ταινία «Dream big – Τα θαύματα της μηχανικής», διάρκειας 50΄λεπτών. Η ταινία αναδεικνύει την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκεται πίσω από τα μικρά και μεγάλα θαύματα των τεχνολογικών επιτευγμάτων (από τα κτίρια που αγγίζουν τον ουρανό μέχρι τα υποβρύχια ρομπότ που ερευνούν τον βυθό, τα ηλιακά αυτοκίνητα, τις «έξυπνες» βιώσιμες πόλεις κ.α.) και αποκαλύπτει τη δημιουργικότητα και τα ανθρωπιστικά αισθήματα που ωθούν τους μηχανικούς να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους τους.

plan181    plan185

plan184

 plan183

plan182