Διδακτική επίσκεψη της Γ? τάξης στο «ΝΟΗΣΙΣ»

Την Τρίτη 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στον χώρο του «ΝΟΗΣΙΣ» από τους μαθητές της Γ? τάξης, στα πλαίσια των μαθημάτων  των Φυσικών επιστημών και των Καλλιτεχνικών.

Εκεί οι μαθητές  επισκέφθηκαν:

  1. Την έκθεση «Οι εφευρέσεις του Leonardo da Vinci».

Το «ΝΟΗΣΙΣ» φιλοξενεί την έκθεση στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 500 ετών από το θάνατο του. Ο da Vinci ήταν ζωγράφος, μηχανικός, γλύπτης, αρχιτέκτονας, μουσικός, γεωλόγος, βιολόγος. Θεωρείται ως και τις μέρες μας κορυφαίος επιστήμονας, καλλιτέχνης και εφευρέτης.

Μπορεί να μην έφερε στην πραγματική ζωή όλα όσα φαντάστηκε, αλλά θεμελίωσε το ενδιαφέρον και έσπειρε την προοπτική ύπαρξης του ποδηλάτου, του αυτοκινήτου, του ελικοπτέρου, του υποβρυχίου και πολλών άλλων μεταγενέστερων εφαρμογών.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται αντίγραφα από 27 εφευρέσεις του.

 

  1. Την έκθεση «Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία».

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται μοναδικά παραδείγματα σχετικά με το χαρτί, την τυπογραφία, τη μαγνητική πυξίδα, την πυρίτιδα, την πορσελάνη, τη μεταξουργία, τη χύτευση, τους αστρολάβους, τα πλοία, τα όργανα μέτρησης και άλλα αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κινέζικου πολιτισμού σε πολλά πεδία και ενισχύοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί προϊόν σύνθεσης των επιτευγμάτων της Ανατολής και της Δύσης.

Το περιεχόμενο της έκθεσης αναπτύσσεται σε 4 βασικές θεματικές ενότητες:

  • Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου
  • Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός
  • Υφαντουργία και Κέντημα
  • Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση.

Επιπλέον, παρουσιάζονται και μοντέλα διαφόρων άλλων σπουδαίων κινεζικών εφευρέσεων, όπως του πρώτου σεισμογράφου του κόσμου (132 μ.Χ.), αρχαίων αγροτικών εργαλείων (πχ, το κινεζικό άροτρο, που δημιουργήθηκε πριν από 5000 χρόνια), του προδρόμου του οδομέτρου, της πρώτης χειράμαξας, που κατασκευάστηκε περίπου έναν αιώνα πριν την αντίστοιχη ευρωπαϊκή κ.ά.

 

  1. Παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Μαθαίνω να μην καπνίζω» εγκεκριμένο από το Υ.Π.Ε.Θ. με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα τοξικά συστατικά του καπνού, τα διαφορά καπνικά  και μη καιόμενα προϊόντα, τη διαφήμιση τους, τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, το παθητικό κάπνισμα, τον εθισμό και τον τρόπο απεξάρτησης.

Επιπλέον οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αντίσταση στο κάπνισμα. Τέλος δόθηκε σε όλους τους μαθητές σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, εγκεκριμένο από το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη

davinci7    davinci8

davinci6    davinci5

davinci4    davinci3

davinci1    davinci2