Το πείραμα του Ερατοσθένη

Στις 20 Μαρτίου 2024 οι μαθητές του τμήματος Γ4 του σχολείου μας, με τους
εκπαιδευτικούς τους κ. Φωτιάδη Πoλύκαρπο, γεωλόγο, και κ. Λυσσούδη Χρήστο, φυσικό, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο 1 ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας, όπου συμμετείχαν στη Πανελλήνια εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης-2024» που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών(ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.).
Οι μαθητές μας, σε συνεργασία με τους μαθητές του 1 ου Γυμνασίου και υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, είχαν την ευκαιρία να υπολογίσουν την ακτίνα της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.


Το Πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται
«ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.


Βασικοί στόχοι της δράσης ήταν η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος, η διαθεματική προσέγγιση και η ανταλλαγή των δεδομένων μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές δραστηριότητες.


Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές και τους καθηγητές του 1 ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας, ιδιαίτερα την υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Πουρτσίδου Ευδοκία, για την διοργάνωση της δράσης, τη συνεργασία και τη φιλοξενία.
Η Διευθύντρια
Καραστογιαννίδου Μαρία

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2024, σε ΕΚ. 2023-2024. Βάλτε σελιδοδείκτη στο σύνδεσμο.