Στις 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στο Λευκό Πύργο, στο Μουσείο Κινηματογράφου και στο Μουσείου Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, από τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου στα πλαίσια των μαθημάτων της Τεχνολογίας, της Ιστορίας και των Καλλιτεχνικών.
Πρώτος προορισμός ήταν ο Λευκός Πύργος όπου στεγάζεται μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης, από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας. Εκεί τα παιδιά περιηγήθηκαν στο χώρο σε ομάδες των 20 ατόμων.
Δεύτερος προορισμός ήταν το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου στο ίδιο κτήριο στεγάζονται τα μουσεία της Φωτογραφίας και του Κινηματογράφου. Για καλύτερη ξενάγηση, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες και επισκέφτηκαν εκ περιτροπής τα δύο Μουσεία.
Στο Μουσείο Κινηματογράφου τα παιδιά πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βγαίνω στο φως!» το οποίο περιελάμβανε:
- διαδραστική περιήγηση στο χώρο του μουσείου,
- παρακολούθηση μίας ταινίας 3D με τίτλο «Βγαίνω στο φως!»,
- ενώ τέλος τα ίδια τα παιδιά δημιούργησαν ταινία στο ?green screen? με την καθοδήγηση των ειδικών.
Οι μαθητές μέσα από μια βιωματική πορεία, γνώρισαν τα πειράματα και τους προδρόμους που οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης κινηματογραφικής μηχανής. Με ένα παιχνίδι ρόλων αφουγκράστηκαν τα μυστικά του κινηματογραφικού λόγου (εικονογράφηση του σεναρίου, είδη πλάνων, γωνίες λήψης κ.α) μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ?green screen?.
Στο Μουσείο Φωτογραφίας, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην κεντρική έκθεση Φωτογραφίας της Thessaloniki PhotoBiennale 2018 με τίτλο Capitalist Realism της 1η ενότητας ? «Συντελεσμένο Μέλλον», που αναδεικνύει ζητήματα που συντελούν στη δημιουργία ή στην επιδείνωση των οικονομικών κρίσεων στο διεθνές περιβάλλον, σε σύγχρονο και ιστορικό ορίζοντα. Περιλαμβάνει έργα που πραγματεύονται τις εσωτερικές αντιθέσεις του συστήματος, όπως αστική και εργατική τάξη, φτώχεια και πλούτο, ανάπτυξη και κρίση, βιομηχανική ανάπτυξη και οικολογική καταστροφή.
Φωτογραφίες από την επίσκεψη