Σιδηρόδρομος, ο σταθμός της πόλης μας

Το σχολικό έτος 1996-97 η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας επέλεξε ως θέμα τον σιδηρόδρομο και τον σταθμό της πόλης μας.
Η ομάδα μελέτησε βιβλιογραφία για την ιστορία του σιδηρόδρομου από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία το 1825 και πως πέρασε στην ελληνική πραγματικότητα το 1835. Η ομάδα μελέτησε την ιστορία της δημιουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου στην χώρα μας και ιδιαίτερα ασχολήθηκε με την ιστορία του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης μας .

Το πέρασμα των τρένων από την Αλεξάνδρεια σημειώθηκε το 1894 και συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Το ”αμάξι που τρέχει δίχως βόδια”, όπως αποκαλούσαν το τρένο, μετέτρεψε γρήγορα το χωριό Γιδά του 1894 στην σύγχρονη πόλη Αλεξάνδρεια του σήμερα.

Η ομάδα επίσης μελέτησε την αρχιτεκτονική και τη χρησιμότητα του σταθμού και των κτιρίων γενικά αλλά και ειδικά του σταθμού της Αλεξάνδρειας. Οι μαθητές της ομάδας επισκέφτηκαν το σταθμό, τον φωτογράφισαν, συγκέντρωσαν στοιχεία παίρνοντας συνέντευξη από τους υπαλλήλους του σταθμού, διακίνησαν ερωτηματολόγια στους κατοίκους της Αλεξάνδρειας σχετικά με το τρένο ως μεταφορικό μέσον.

Ακόμη κατέγραψαν πως τα τρένα και οι σταθμοί ενέπνευσαν στιχουργούς, ποιητές και πεζογράφους.

Τέλος η ομάδα έκανε προτάσεις για τη βελτίωση και αξιοποίηση του εξωτερικού χώρου και των κτιρίων του σταθμού της πόλης μας και αποτύπωσε τις προτάσεις της σε μια μακέτα και με μια αφίσα παροτρύνει τον σύγχρονο άνθρωπο να προτιμήσει το τρένο ως μεταφορικό μέσο γιατί είναι ασφαλές, οικονομικό, γρήγορο και φιλικό προς το περιβάλλον.

Την εργασία αυτή επιμελήθηκαν οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου Γεωργιάδης Νίκος και Αναστασίου Παναγιώτης.

fwto6 fwto7

fwto9

fwto8 train