Παρασκευή ψεκαστικού υγρού και διαχείριση συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων μετά την χρήση τους από τους γεωργούς στον κάμπο της Αλεξάνδρειας

Η Αλεξάνδρεια είναι μια περιοχή που η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή. Η σύγχρονη αγροτική παραγωγή «απαιτεί» τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Οι συνέπειες από την ανεξέλεγκτη απόρριψη αυτών των επικίνδυνων συσκευασιών με πιθανά υπολείμματα είναι πολλές και ιδιαίτερα καταστροφικές. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την επιλογή του θέματος. Η κακή πρακτική που εφαρμόζεται δυστυχώς συνήθως από τους περισσότερους αγρότες και κυρίως της περιοχής της Αλεξάνδρειας ευαισθητοποίησε πολλούς μαθητές.
Μεγάλο ποσοστό μαθητών προέρχεται από αγροτικές οικογένειες, οπότε έχουν άμεση εικόνα των πρακτικών που εφαρμόζονται κατά την περίοδο των λιπάνσεων – ψεκασμών στις καλλιέργειες τους.
Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από σημαντικό αριθμό μαθητών που για πρακτικούς λόγους έγινε μια μικρή επιλογή για να γίνει ευέλικτη η περιβαλλοντική ομάδα.
Καταφέραμε να συνδέσουμε τη σχολική με την καθημερινή πρακτική που ακολουθείται στο οικείο περιβάλλον των μαθητών. Πετύχαμε με τη συλλογή και καταγραφή στοιχείων του θέματος (φωτογράφιση, καταγραφή απόψεων με ερωτηματολόγιο) να καλλιεργηθεί η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η αλληλοενημέρωση μαθητών ? αγροτών. Έγινε επεξεργασία δεδομένων σύνθεση και παρουσίαση αποτελεσμάτων. Στα πλαίσια του προγράμματος επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Γιαννιτσών.
Συνεργαστήκαμε με το Δήμο και άλλους εμπλεκόμενους φορείς .
Συμπερασματικά πιστεύουμε ότι οι μαθητές απέκτησαν περιβαλλοντική συνείδηση για ένα καλύτερο περιβάλλον όσο γίνεται λιγότερο επιβαρυμένο.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της ομάδας: 
Καρακλά Γιασεμή
Φωτιάδης Πολύκαρπος
Χαχούδη Αναστασία

Φωτογραφίες από το πρόγραμμα και την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Γιαννιτσών

perff1       perff13

perff10      perff8

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

perff4     perff3

perff2