Ακτινοβολίες στο χώρο που ζούμε

Στις μέρες μας πολύς λόγος γίνεται για τις ακτινοβολίες, που λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, ιδιαίτερα αυτής των κινητών τηλεφώνων, μας έχουν γίνει πολύ οικείες προκαλώντας όμως και μια έκδηλη ανησυχία για την επικινδυνότητά τους, αφού και μικρά παιδιά ακόμα κάνουν εκτεταμένη χρήση τους.
Γι? αυτό το λόγο αποφασίσαμε η Περιβαλλοντική ομάδα της Γ? τάξης του σχολείου μας να ασχοληθεί με το θέμα «Ακτινοβολίες στο χώρο που ζούμε».
Εργαστήκαμε κυρίως με τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες (του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος) που υπάρχουν και εκπέμπονται γύρω μας, τις βιολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν και τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε για να έχουμε τις λιγότερο δυνατές επιπτώσεις. Δώσαμε έμφαση στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μελετήσαμε το είδος και τα όρια της ακτινοβολίας που εκπέμπει η καθεμιά και παραθέτουμε τρόπους πρόληψης των προβλημάτων που η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πιθανόν να προκαλέσει.
Επίσης διαμορφώσαμε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο απάντησαν οι μαθητές του σχολείου μας κυρίως, με σκοπό να διαπιστώσουμε κατά πόσο είναι ενημερωμένοι για τα είδη των ακτινοβολιών, για τη σωστή χρήση των συσκευών και για τους κινδύνους που εγκυμονούν. Με βάση τις απαντήσεις που πήραμε, σχεδιάσαμε και συντάξαμε ένα έντυπο και μια αφίσα με οδηγίες.
Στα πλαίσια του προγράμματος επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Ευόσμου- Κορδελιού, Βερτίσκου στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθήσαμε το βιωματικό πρόγραμμα: «Τα κινητά στη ζωή μας».

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της ομάδας: 
Καρακλά Γιασεμή
Γεωργούση Αθηνά
Θεοδωρίδου Κυριακή
Πιτσαρή Αικατερίνη

Φωτογραφίες από το πρόγραμμα και την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Ευόσμου- Κορδελιού


aktinov10 aktinov9